L-Carnitín, nie len spaľovač

L-Karnitín je jeden z najznámejších spaľovačov tukov. Aj keď je často označovaný ako aminokyselina, L-karnitín nie je technicky aminoskupinou. Je považovaný za zlúčeninu podobnú vitamínom a aminokyselinám, ktorá súvisí s vitamínmi B. Keď bol prvýkrát študovaný v roku 1950, L-karnitín bol označovaný ako vitamín BT.

Karnitín je prítomný vo všetkých živočíchoch, baktériách a v niektorých rastlinách. V ľudskom organizme sa nachádza takmer vo všetkých bunkách a telesných tekutinách, ale v rôznych koncentráciách. Karnitín sa v najväčšom množstve nachádza vo svaloch. Naše telo ho dokáže produkovať, ale ak to nie je v dostatočnom množstve, môže to ovplyvniť naše zdravie. Z dôvodu nedostatočného prísunu môžeme podať slabší telesný výkon, narušený môže byť metabolizmus tukov a vtedy na tvorbu energie telo využíva bielkovinu namiesto tukov. To môže spomaliť chudnutie pri redukčných diétach.

Úloha

Karnitín je látka, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tak, že na seba viaže mastné kyseliny a umožňuje ich prechod cez mitochondrionálnu membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia. Okrem svojho účinku súvisiaceho s prenosom tukov, zvyšuje tiež aj účinok inzulínu na svalové bunky, čo znamená že dopomáha k udržaniu nízkej hladiny glukózy v krvi.

 

Zdravotné účinky

  • Zlepšuje prejavy srdečnej nedostatočnosti a zvyšuje toleranciu organizmu na záťaž,
  • Znižuje výskyt srdcových arytmií,
  • Dobre ovplyvňuje stavy malokrvnosti, kedy telo pacienta nereaguje na podávanie železa,
  • Je substitučná terapia pri poruchách obličiek,
  • Zlepšuje stavy svalovej únavy a chronického únavového syndrómu,
  • Pomáha pri regulácií hmotnosti,
  • Má pozitívne účinky pri HIV infekcií,
  • Zlepšuje kognitívne funkcie pri Alzheimerovej chorobe,
  • Pomáha pri depresívnych stavoch.

Význam pre športovcov

1.      Tuky ako palivo

Ako sme už písali, L-karnitín pomáha pri premene tukov na energiu. V jednom pokuse vedci z University of Nottingham Medical School vybrali jednu skupinu športovcov, ktorí konzumovali 2 gramy L-karnitínu spolu s 80 gramami vysoko glykemických sacharidov ako prvú vec ráno a štyri hodiny neskôr počas 24 týždňov. Druhá skupina užívala iba sacharidy. Zistili, že počas cardio bicyklovania pri nízkej intenzite subjekty užívajúce L-karnitín spálili o 55 percent menej svalového glykogénu a zároveň sa zvýšila  schopnosť tela spáliť tuk o 55 percent. Pri vysokej intenzite mali jedinci užívajúci L-karnitín nižšiu hladinu kyseliny mliečnej a vyššiu hladinu kreatínfosfátu, čo jeden z hlavných stavebných kameňov ATP. Netreba zabudnúť, že správny tréning, vyvážená strava sú potrebné pri spaľovaní tukov aj pri podávaní L-karnitínu.

2.      Odolnosť voči únave

Keď vedci z Nottinghamu merali schopnosť subjektov odolávať únave, počas testu na bicykli zistili, že jedinci užívajúci L-karnitín dokázali vydržať o 25 percent dlhšie. To bolo pravdepodobne preto, že spálili viac tuku pri zachovaní svalového glykogénu pokým udržali nižšiu hladinu kyseliny mliečnej a vyššiu hladinu kreatínfosfátu.

3.      Jedenie bez priberania

Pri testoch sa tiež zistilo, že pri konzumácii 640 kalórií rýchlo stráviteľných sacharidov v každodennej strave, subjekty, ktoré užívajú L-karnitín, nepribrali žiadny telesný tuk navyše. Skupina, ktorá užívala sacharidy bez L-karnitínu, získala viac ako 5 kg telesného tuku.

4.      Znížená bolesť svalov

V mnohých štúdiách na ľudských subjektoch sa dokázalo, že dávky v rozsahu 1-2 g L-karnitínu denne znižujú poškodenie svalov, ich bolesť pri cvičení a v konečnom dôsledku zlepšuje aj ich regeneráciu.

5.      Lepší prietok krvi a napumpovanosť

L-karnitín pomáha zvýšiť prietok krvi do svalov. Zvýšený tok krvi znamená, že viac živín a hormónov ide tam, kde sú počas cvičenia najviac potrebné.

Ako to funguje? V prvom rade L-karnitín znižuje oxidačné poškodenie oxidu dusnatého (NO) v tele, ale zlepšuje aj aktivitu kľúčového enzýmu, ktorý sa podieľa na produkcii NO v tele. Výsledkom je vyššia hladina NO v krvi, ktorá nielen zvyšuje energiu počas tréningov, ale aj obnovu svalov po cvičení. No ktorý borec vo fitku sa neteší zvýšenej napumpovanosti svalov?

6.      Zvýšenie testosterónu

Vedci z University of Connecticut prišli na to, že L-karnitín zvyšuje množstvo testosterónových receptorov, známych ako androgénne, vo vnútri svalových buniek čo pomáha zvýšiť hormonálnu odpoveď na výkon. Čím viac týchto receptorov je v bunkách, tým viac testosterónu je na ne naviazané a to stimuluje rast svalov a zvýšenie sily.

 

Aké je dávkovanie?

Aj keď stačí 1g aby bol L-karnitín efektívny, najlepšie riešenie je podávať 2-3 gramy a maximálny prínos z neho je, ak sa konzumuje spolu s 30-40g sacharidami a 20-40g bielkovín v strave. Najlepší čas na konzumáciu sú raňajky, jedlo pred tréningom a následne po v závislosti či je tréning doobedu či večer.

Rozdiel medzi L-karnitín a acetyl L-karnitín

Obidva sú v princípe rovnaké, ale predsa odlišné, líšia v rôznych formách a ináč sa správajú v našom tele. L-karnitín je využívaný hlavne športovcami a ľuďmi ktorí chcú spáliť tuk a dodať energiu vďaka premene tukov na energiu. Acetyl L-karnitín je spracovaná forma L-karnitínu, pričom je vhodnejší pre celkové zdravie mozgu a a zlepšenie kognitívnych funkcií.

Ak si sa rozhodol/rozhodla L-karnitín vyskúšať, ak chvíľu vydržíš, tak na stránke prozis.com budeš môcť nakupovať s mojim kódom za zľavu. ten tu uverejním onedlho 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *