ASTORIA FIT&GYM

Južná trieda 29, Košice-Juh

+421 919 199 754

jakubgurka@gmail.com

Pon - Pia:

7:00 - 19:00

Vajce
ideálna potravina pre vaše svaly

Pokiaľ ste doteraz vajcia príliš nejedli kvôli obavám z cholesterolu, prečítajte si, čo na to hovorí Jim White – hovorca americkej spoločnosti pre výživu a výživový poradca vo fitness: ,,Niekoľko nedávných štúdií zistilo, že cholesterol, obsiahnutý vo vajciach, k zvyšovaiu hladiny cholesterolu v krvi neprispieva a ani nepredstavuje žiadne riziko pre jedincov so srdcovým ochorením. 

Jedno veľké vajce obsahuje 6g bielkovín, 5g tuku a približne 70kcal energie. Vajce taktiež obsahuje cholin – základnú látku pre výstavbu bunkových štruktúr, ktoré prispievajú k zlepšeniu kognitívnych (mozgových) funkcií. Ďalej obsahuje luteíin a zaexantín, čo sú protizápalové antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí, ďalej lecitín, ktorý podporuje celý kardiovaskulárny systém a môže znižovať hladinu tzv. zlého cholesterolu v krvi. Čo je ale najdôležitejšie – vajce obsahuje leucín, základnú aminokyselinu s vetveným reťazcom (zo skupiny BCAA), ktorá pôsobí anabolicky a zároveň antikatabolicky na svaly. Vajce taktiež obsahuje ďalšie životne dôležité látky, ako sú napríklad vitamíny skupiny B. Nedávny výskum taktiež zistil, že vajcia sú jedným z najlepších zdrojov širokého spektra amynokyselín. Vajcia podporujú výstavbu svalovej hmoty vďaka zdrojom dôležitých minerálnych látok – vápnik, zinok a železo.

Kvôli starým mýtom sa často vo fitness praxi používa len bielok a žĺtok sa vyhadzuje. Pritom žĺtko obsahuje 4,5 g tuku, ale z toho len 1,6g tuku je nasýtených a zbytok sú cenné nenasýtené mastné kyseliny. 

Označovanie vajec

 

Na škrupine každého vajíčka v predaji nájdeme nenápadné červené razítko, vďaka ktorému sa dozvieme všetko o jeho pôvode. Napríklad kód 2 CZ (SK) 1111 informuje o spôsobu chovu sliepky (2) z akej zeme pochádza (ČR, SR) a registračný kód chovu.

        Vajce označené 0 sú z bio chovu, čo znamená, že sliepky mohli behať vonku, boli kŕmené len certifikovaným krmivom a vajcia neobsahujú žiadne farbivo.

        Číslo 1 označuje chov vo voľnom výbehu, teda to, čo si predstavíme pod pojmom ,,domáce“ vajce.

        Číslo 2 hovorí  že vajcia sú z chovu na podstielke alebo vo voliérach, teda od sliepok, ktoré žili pod strechou na slamenej podlahe s možnosťou voľného pohybu v priestore

 

  Vajcia s číslom 3 – pochádzajú od sliepko žijúcich v klietkach.

Novinky

Bicepsové zdvihy s jednoručkami v ľahu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo kulturisti robia bicepsové zdvihy s jednoručkami v sede, je snaha predísť cheatingu (pohybovej dopomoci), ktorý okráda svaly o dôležité napätie. Keď ale sedíte na okraji rovnej lavičky, stále ešte môžete zakláňať trup, kývať činkami a vystrkovať lakte dopredu.

Read More »

Sedmička pre rast

Základy tréningu FST-7
V angličtine je skratkou pre Fascial Stretch Training Seven, čiže tréning s naťahovaním fascií, kde číslo 7 odkazuje na počet sérií záverečného cviku.
Číslo 7 predstavuje kľúč k tomuto tréningu. Je to teda 7 sérií jedného cviku s počtom opakovaní 10 – 12 a s prestávkou medzi sériami 30-45 sekúnd.

Read More »

Pokrok v zhyboch

Článkov o zhyboch nie je nikdy dosť. Zhyby sú – alebo aspoň by mali byť – nenahraditeľným cvikom každého tréningového programu, avšak ľudia vo fitkách ich v súčasnosti veľmi nerobia

Read More »